Τo Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα την Καλαμάτα, οργανώνει για έκτο συνεχόμενο ακαδημαϊκό έτος Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία, με ειδίκευση στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, έπειτα από επανίδρυση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 3123/B/31-07-2018 ως επανίδρυση των ΦΕΚ 3382/Β/18-12-2012 και Φ.Ε.Κ. 1727/Β/19-05-2017). Το ΠΜΣ είναι πλήρως αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς προσφέρει 90 πιστωτικές μονάδες σύμφωνα με το σύστημα ECT (European Credit Transfer System), ενώ αποδίδει την αναμενόμενη μοριοδότηση στην εγχώρια αγορά εργασίας για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
Πέραν των μετρήσιμων κριτηρίων, όμως, η ερευνητική και εκπαιδευτική ποιότητα του Προγράμματος, που το κάνουν να ξεχωρίζει, αναδεικνύονται από τον υψηλό αριθμό αποφοίτων –πάνω από 90– οι οποίοι ήδη προσφέρουν στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση ως μάχιμοι εκπαιδευτικοί και στελέχη, καθώς και στην ευρύτερη αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, αριστεύουν και συμβάλλουν στην προώθηση της φιλολογικής έρευνας με την εγγραφή τους σε διδακτορικά προγράμματα του Τμήματος Φιλολογίας ή και άλλων τμημάτων με συναφές αντικείμενο. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΠΜΣ επίσης μπορούν να δημοσιεύουν στην Επετηρίδα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ενθαρρύνονται να είναι ενεργά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Το Πρόγραμμα πλαισιώνουν καταξιωμένοι ερευνητές διεθνούς φήμης και καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και άλλα ιδρύματα τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Οι δραστηριότητές του εμπλουτίζονται από πλήθος δραστηριοτήτων, ομιλιών, ημερίδων, συνεδρίων με σημαντικούς καλεσμένους απ’ όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η στενή συνεργασία του ΠΜΣ με το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο στη μικρή διάρκεια λειτουργίας του από το 2015 έχει αναδείξει δημοσιεύσεις υψηλού επιπέδου και εκδηλώσεις σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Οι φοιτητές/τριες και απόφοιτοι αξιολογούν το ΠΜΣ πολύ θετικά, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στο αδιαμφισβήτητα υψηλής ποιότητας περιεχόμενο της διδασκαλίας και έρευνας, αλλά και στην ευχάριστη εκπαιδευτική εμπειρία, το θετικό κλίμα συναδελφικότητας και τη δυνατή υποστήριξη και προσεκτική καθοδήγηση από το διδακτικό προσωπικό.
Το πρόγραμμα σπουδών έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τα τεκταινόμενα στον χώρο της έρευνας και της παιδείας, έτσι ώστε να παράσχει τα απαραίτητα εφόδια σε νέους αλλά και πιο έμπειρους φιλολόγους για την επιτυχία τους στους ερευνητικούς και επαγγελματικούς τους στόχους. Στον κατάλογο των μαθημάτων περιλαμβάνονται τα κλασικά αντικείμενα με σύγχρονες προσεγγίσεις, όπως Επική Ποίηση, Αττική Τραγωδία, Αττική Κωμωδία, Μέση και Νέα Κωμωδία, Αττική Ιστοριογραφία και Αττική Ρητορεία, ενώ δεν λείπουν λιγότερο μελετημένα αντικείμενα, όπως η Παλαιογραφία-Παπυρολογία, η Λυρική Ποίηση, τα Θέματα Ύστερης Αρχαιότητας. Ταυτόχρονα προσφέρονται καινοτόμα μαθήματα που αφορούν τη Μεθοδολογία της Έρευνας, τη χρήση Λογισμικών στην Κλασική Φιλολογία, και την Πρόσληψη της Αρχαίας Ελλάδας στη Ρώμη.
Το επανιδρυθέν πρόγραμμα διαφοροποιείται σε σχέση με την προηγούμενη μορφή του ως προς τη μείωση της διάρκειας φοίτησης από τέσσερα σε τρία εξάμηνα σπουδών, με τα δύο πρώτα εξάμηνα να αφορούν σε παρακολούθηση μαθημάτων και το τελευταίο στη συγγραφή μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Επίσης, τα δίδακτρα είναι μειωμένα σε 700 ευρώ ανά εξάμηνο (2.100 στο σύνολο). Το σύνολο των θέσεων που προσφέρονται ανέρχεται σε 35 και υπάρχει δυνατότητα δωρεάν φοίτησης για αριθμό έως το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων φοιτητών και φοιτητριών, οι οποίοι/ες πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια που έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας. Το ενδεχόμενο δωρεάν φοίτησης εξετάζεται μετά την αποδοχή των νέων φοιτητών/τριών στο Πρόγραμμα και έπειτα από κατάθεση νέας αίτησης, πέραν της ακαδημαϊκής.
Τα μαθήματα διδάσκονται στην Καλαμάτα, στα διδασκαλεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, σ’ ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον που υποστηρίζεται από μια βιβλιοθήκη που συνεχώς εμπλουτίζεται και επεκτείνεται. Το πρόγραμμα διδασκαλίας προβλέπει την παρακολούθηση για φοιτητές και φοιτήτριες που δεν κατοικούν στην Καλαμάτα, αλλά και για επαγγελματίες που εργάζονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι, η διδασκαλία γίνεται κάθε Παρασκευή απόγευμα και κάθε Σάββατο στη διάρκεια της ημέρας. Οι ενδιαφερόμενοι/ες υποψήφιοι/ες οφείλουν να υποβάλουν τα κάτωθι δικαιολογητικά:
Η ηλεκτρονική αίτηση πρέπει να υποβληθεί μέχρι και 8 Οκτωβρίου 2018 στην ιστοσελίδα http://class-phil.kalamata.uop.gr/aitisi2018. Η αίτηση, εκτυπωμένη από το e-mail επιβεβαίωσης, με τον φάκελο των υπόλοιπων δικαιολογητικών προκειμένου να οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα, θα πρέπει να αποσταλεί ή να προσκομιστεί επίσης έως τις 8 Οκτωβρίου 2018, είτε αυτοπροσώπως είτε με συστημένη αλληλογραφία (με ευανάγνωστη σφραγίδα κατάθεσης των ΕΛΤΑ με ημερομηνία μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2018) είτε με courier (ταχυμεταφορά), στη Γραμματεία του ΠΜΣ «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία» - Ειδίκευση «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία», με σημείωση την κατεύθυνση στην οποία απευθύνεται η αίτηση (Πληροφορίες: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παλαιό Στρατόπεδο, Τ.Κ. 24 100, Καλαμάτα, τηλ. 27210 65119 και 27210 65128, e-mail: Click to show, ιστοσελίδα: http://class-phil.kalamata.uop.gr, όπου βρίσκεται ολόκληρο το κείμενο της προκήρυξης).
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι τμημάτων πανεπιστημιακών σχολών Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου, με κριτήρια που θα θεσπίσει η συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας. Η επιλογή των φοιτητών/τριών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ’ του Νόμου 4485 (Τεύχος Α’ 114/04.08.2017) και τις προβλέψεις του Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών.Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι:
Αναφορικά με τη συνέντευξη θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση από τη Γραμματεία του ΠΜΣ.