Το τμήμα βιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει και λειτουργεί πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.) στη «Μοριακή και Εφαρμοσμένη Βιολογία Φυτών-Πράσινη Βιοτεχνολογία» το οποίο προσεγγίζει με σύγχρονες τεχνικές τον κόσμο των φυτών και αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Η έναρξη του Π.Μ.Σ. για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 θα γίνει τον Οκτώβριο του 2018 και δεν απαιτούνται δίδακτρα.
Το Π.Μ.Σ. «Μοριακή και Εφαρμοσμένη Βιολογία Φυτών-Πράσινη Βιοτεχνολογία» αποσκοπεί στην εντατική μεταπτυχιακή εξειδίκευση νέων επιστημόνων και τη χορήγηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες ώστε: α) να συνεχίσουν σε διδακτορικές σπουδές και να στελεχώσουν ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, β) να στελεχώσουν σύγχρονες παραγωγικές μονάδες βιολογικών εφαρμογών και γ) να επενδύσουν στην αριστεία και την καινοτομία.
Απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. κοσμούν κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του κόσμου όπως University of Exeter (UK), University of Uppsala (SE), Cold Spring Harbor Laboratory (USA), University of Pennsylvania (USA) κ.ά., καθώς και κορυφαία ιδρύματα της Ελλάδας ως καθηγητές και ερευνητές με αυτόνομη δραστηριότητα.
Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η προαγωγή της γνώσης και της έρευνας σε τομείς αιχμής της βιολογίας φυτών, όπως η μοριακή βιολογία, η βιοχημεία, η εφαρμοσμένη βιολογία φυτών, η βιοενεργητική, η αναπτυξιακή βιολογία, η μοριακή φυσιολογία, η μοριακή φυτοπαθολογία, η μοριακή φαρμακογνωσία και η μοριακή οικολογία, καθώς και των βιοτεχνολογικών και περιβαλλοντικών τους εφαρμογών.
Οι μεταπτυχιακές σπουδές οδηγούν στη λήψη Μ.Δ.Ε. στη «Μοριακή και Εφαρμοσμένη Βιολογία Φυτών-Πράσινη Βιοτεχνολογία» μετά από εντατικές σπουδές ενός έτους (4 μήνες μεταπτυχιακών μαθημάτων και σεμιναρίων, ακολουθούμενα από 8 μήνες εργαστηριακής άσκησης και μεταπτυχιακής εργασίας).
Κατά το πρώτο τετράμηνο σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρακολουθούν υποχρεωτικά μεταπτυχιακά μαθήματα και σεμινάρια, οργανωμένα σε 7 ενότητες, διάρκειας τουλάχιστον 200 διδακτικών ωρών (30 ECTS). Το δεύτερο εξάμηνο πραγματοποιούν: α) διμηνιαία προχωρημένη εργαστηριακή άσκηση σε ένα από τα γνωστικά αντικείμενα των τομέων ειδίκευσης που θα επιλέξουν (5 ECTS), β) εκπαιδεύονται στην ερευνητική μεθοδολογία και εκπονούν ερευνητική εργασία σε ερευνητικό εργαστήριο της επιλογής τους (20 ECTS) και γ) συγγράφουν τη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία τους (5 ECTS).
Στο Π.Μ.Σ. «Μοριακή και Εφαρμοσμένη Βιολογία Φυτών-Πράσινη Βιοτεχνολογία» συνεργάζονται μέλη Δ.Ε.Π. του τμήματος βιολογίας, άλλων τμημάτων του πανεπιστημίου Κρήτης, πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής, καθώς και άλλες κατηγορίες διδασκόντων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.4485/2017.
Για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών είναι απαραίτητη η κατοχή, ή η επικείμενη απόκτηση, πτυχίου ελληνικού πανεπιστημίου ή ισότιμου τίτλου ξένου πανεπιστημίου σε συγγενές επιστημονικό πεδίο (βιολογία, βιοχημεία, μοριακή βιολογία, ιατρική, φαρμακευτική, γεωπονία, χημεία, φυσική, κ.λπ.).
Πτυχιούχοι τμημάτων Τ.Ε.Ι., σε συγγενή με τα προηγούμενα αντικείμενα, δύνανται επίσης να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής και εφόσον γίνουν δεκτοί, θα πρέπει να εξεταστούν επιτυχώς στα βασικά μαθήματα, που έχει ορίσει το τμήμα βιολογίας (εισαγωγή στη ζωολογία, βιοχημεία Ι, γενετική Ι, μικροβιολογία, δομή και λειτουργία φυτικών οργανισμών, οικολογία, κυτταρική βιολογία, μοριακή βιολογία) στις εξεταστικές περιόδους, που αυτά εξετάζονται, σύμφωνα με το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του τμήματος, εντός του πρώτου ακαδημαϊκού έτους μετά την εν δυνάμει αποδοχή τους. Οι μεταπτυχιακές τους σπουδές στο Π.Μ.Σ. «Μοριακή και Εφαρμοσμένη Βιολογία Φυτών-Πράσινη Βιοτεχνολογία» αρχίζουν το επόμενο έτος με την προϋπόθεση ότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις εξετάσεις τους σε όλα τα παραπάνω προπτυχιακά μαθήματα.
Η επιλογή γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
Κάθε άλλο στοιχείο σχετικό με τα προσόντα του/της υποψηφίου/ας, που αποδεικνύεται από τα δικαιολογητικά που κατατίθενται.
Οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν στις 24 και 25 Μαΐου 2018 στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο Κρήτης. Για την ακριβή ώρα των συνεντεύξεων οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν από τη γραμματεία μέσω e-mail.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και έπειτα από αιτιολογημένη αίτηση προς την εξεταστική επιτροπή μπορεί να δοθεί η δυνατότητα συνεντεύξεων μέσω skype.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά με τη σειρά που αυτά αναφέρονται μέχρι την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018:
α) ηλεκτρονικά (σε ένα ενιαίο αρχείο pdf) στη διεύθυνση Click to show και β) πρωτότυπα, στη διεύθυνση: Γραμματεία τμήματος βιολογίας πανεπιστημίου Κρήτης, πανεπιστημιούπολη Βουτών 700 13, Ηράκλειο Κρήτης.
Σχετικές πληροφορίες καθώς και τα έντυπα αίτησης-έκθεσης και συστατικών επιστολών παρέχονται από τη γραμματεία του τμήματος βιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, κα Ευφροσύνη Μπερβανάκη (Click to show), τηλ. 2810 394402, fax: 2810 394404. Επίσης βρίσκονται στην ιστοσελίδα του τμήματος βιολογίας (www.biology.uoc.gr/el/announcements) και του προγράμματος (147.52.104.50/METAPTYX/).
Υπεύθυνος του Π.Μ.Σ. «Μοριακή και Εφαρμοσμένη Βιολογία Φυτών-Πράσινη Βιοτεχνολογία» είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Κρίτων Καλαντίδης (Click to show, τηλ. 2810 394435).