Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα (Master in Information Systems) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας λειτουργεί από το 1996 και έχει ως σκοπό την ειδίκευση των πτυχιούχων του στις εφαρμογές των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Οικονομία, Κοινωνία, Εκπαίδευση, Οργάνωση, Διοίκηση, Λογιστική και Χρηματοοικονομική και στην ανάπτυξη της έρευνας στους συναφείς τομείς.
Γιατί να επιλέξω το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό;
Η εκπόνηση μεταπτυχιακών σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα αποτελεί έναν συνδυασμό γνώσεων και δεξιοτήτων σε τεχνολογικά και οικονομικά-επιχειρηματικά θέματα, παρέχοντας έτσι στους αποφοίτους του ένα από τα πλέον ισχυρά εφόδια για την επαγγελματική, ερευνητική και ακαδημαϊκή τους εξέλιξη στο σύγχρονο και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας.
Με την ολοκλήρωση ενός μεταπτυχιακού στα Πληροφοριακά Συστήματα, οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν με επιτυχία σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, από καθαρά τεχνολογικές μέχρι οικονομικές - διοικητικές θέσεις, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα.
Στην αγορά εργασίας παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αποφοίτους του τομέα Τ.Π.Ε. (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών), ενώ παράλληλα οι εταιρίες δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλα στελέχη. Επιπλέον και σύμφωνα με όλες τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν περίπου 900.000 κενές θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα.
Ειδικότερα, οι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να επιλέξει το Μεταπτυχιακό στα Πληροφοριακά Συστήματα (MIS) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είναι οι εξής:
Απαιτήσεις και διαδικασία εισαγωγής:
Στο Μεταπτυχιακό στα Πληροφοριακά Συστήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής (με αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ-ΔΙΚΑΤΣΑ), με καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (επιπέδου Β2 ή ανώτερο). Η διαδικασία εισαγωγής στο μεταπτυχιακό περιλαμβάνει: α) αξιολόγηση της αίτησης και των δικαιολογητικών και β) αξιολόγηση των υποψηφίων σε προφορική συνέντευξη.
Διάρκεια σπουδών:
Δύο εξάμηνα μαθημάτων και ένα εξάμηνο για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.
Δομή προγράμματος:
Τα μαθήματα παρέχονται υπό τη μορφή πλήρους και υποχρεωτικής φοιτήσεως (full - time). Κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον 13 πλήρεις διδακτικές εβδομάδες και όλα τα μαθήματα διδάσκονται τρεις ώρες την εβδομάδα. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κατά τις εργάσιμες ημέρες (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) και κατά τις απογευματινές ώρες (16:30 με 19:00 και 19:00 με 21:30). Το όριο απουσιών ανά μάθημα είναι μέχρι τρεις (3), συμπεριλαμβανομένων και δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών.
Σύνολο πιστωτικών μονάδων ECTS: 90
Μαθήματα Α’ Εξαμήνου
Υποχρεωτικά μαθήματα:
Μαθήματα επιλογής (επιλέγεται ένα από τα παρακάτω μαθήματα):
Μαθήματα Β’ Εξαμήνου
Υποχρεωτικά μαθήματα:
Μαθήματα επιλογής (επιλέγονται δύο από τα παρακάτω μαθήματα):
Γ’ Εξάμηνο
Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας
Δίδακτρα - υποτροφίες:
Για την παρακολούθηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα προβλέπονται δίδακτρα συνολικού ύψους 2.850 ευρώ. Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Προβλέπεται η χορήγηση υποτροφιών στους άριστους φοιτητές ως εξής: μία υποτροφία για το Α’ Εξάμηνο σπουδών και μία υποτροφία για το Β’ Εξάμηνο σπουδών.
Στον 22ο κύκλο του προγράμματος που θα αρχίσει το Φεβρουάριο του 2018, θα εισαχθούν κατά ανώτατο όριο εξήντα (60) μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι 31 Ιανουαρίου 2018 στη Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ. τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Περισσότερες πληροφορίες:
Γραμματεία Δ.Π.Μ.Σ. (κτίριο Η΄, Ισόγειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας)
Διεύθυνση: Εγνατίας 156, Τ.Θ. 1591, T.K. 546 36, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 891514
Fax: 2310 891563
Ε-mail: Click to show
Website: mis.uom.gr
Blog: misuom.blogspot.gr
Facebook: www.facebook.com/misuom
Twitter: @mis_uom