Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα (Master in Information Systems) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας λειτουργεί από το 1996 και έχει σκοπό την ειδίκευση των πτυχιούχων του στις εφαρμογές των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην οικονομία, κοινωνία, εκπαίδευση, οργάνωση, διοίκηση, λογιστική και χρηματοοικονομική και στην ανάπτυξη της έρευνας στους συναφείς τομείς.
Γιατί να επιλέξω το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό
Η εκπόνηση μεταπτυχιακών σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα παρέχει στους αποφοίτους ένα από τα πλέον ισχυρά εφόδια για την επαγγελματική, ερευνητική και ακαδημαϊκή τους εξέλιξη στο σύγχρονο και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας. Στην αγορά εργασίας παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αποφοίτους του τομέα ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών), ενώ παράλληλα οι εταιρίες δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλα στελέχη. Επιπλέον, και σύμφωνα με όλες τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν περίπου 900.000 κενές θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα.
Ειδικότερα, οι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να επιλέξει το μεταπτυχιακό στα Πληροφοριακά Συστήματα (MIS) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι οι εξής:
Διάρκεια σπουδών
Δύο εξάμηνα μαθημάτων + ένα εξάμηνο για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.
Προϋποθέσεις εισαγωγής
Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι τμημάτων πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων ΤΕΙ. Όλοι/ες οι υποψήφιοι/ες θα πρέπει να γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα.
Διαδικασία εισαγωγής, κριτήρια αξιολόγησης
Η αξιολόγηση των αιτήσεων υποψηφίων γίνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι προκριματική. Απαραίτητη προϋπόθεση πρόκρισης στη δεύτερη φάση είναι αφενός η κατάθεση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών και αφετέρου η πιστοποίηση των υποψηφίων στη γνώση της αγγλικής γλώσσας, με την κατάθεση νόμιμου τίτλου-αποδεικτικού.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη συνέντευξη των υποψηφίων που θα προτείνει η Επιτροπή Αξιολόγησης. Τα κριτήρια αξιολόγησης της δεύτερης φάσης είναι: Συνυπολογισμός του γενικού βαθμού πρώτου πτυχίου (συντελεστής βαρύτητας 50%) και της βαθμολογίας αξιολόγησης του/της υποψηφίου/ας στη συνέντευξη (συντελεστής βαρύτητας 50%) όπου θα υπολογίζεται η αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία η οποία αποδεικνύεται με πιστοποιητικά επίσημου (δημόσιου) ασφαλιστικού φορέα ή βεβαιώσεις αυτού του φορέα, καθώς και τα επιπρόσθετα προσόντα (επιστημονικές δημοσιεύσεις, ειδικά σεμινάρια, μεταπτυχιακός τίτλος, συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια κ.ά.).
Από την τελική βαθμολογία της δεύτερης φάσης καταρτίζεται κατάλογος με τους/τις επιτυχόντες/ούσες και επιλαχόντες/ούσες. Όσοι/ες ισοβαθμούν με τον/την τελευταίο/α επιτυχόντα/ούσα επιλέγονται επίσης.
Δομή Προγράμματος
Τα μαθήματα παρέχονται υπό τη μορφή πλήρους και υποχρεωτικής φοίτησης (full-time). Κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον 13 πλήρεις διδακτικές εβδομάδες και όλα τα μαθήματα διδάσκονται τρεις ώρες την εβδομάδα. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κατά τις εργάσιμες ημέρες και κατά τις απογευματινές ώρες (16:30-21:30). Το όριο απουσιών ανά μάθημα είναι μέχρι τρεις (3), συμπεριλαμβανομένων δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών.
Σύνολο πιστωτικών μονάδων ECTS: 90
Μαθήματα Α’ εξαμήνου
Υποχρεωτικά
Μαθήματα επιλογής (επιλέγεται ένα από τα παρακάτω)
Μαθήματα Β’ εξαμήνου
Υποχρεωτικά
Μαθήματα επιλογής (επιλέγονται δύο από τα παρακάτω)
Γ’ Εξάμηνο
Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας
Δίδακτρα-υποτροφίες
Για την παρακολούθηση του μεταπτυχιακού καταβάλλεται το ποσό των 2.950 ευρώ ως τέλος φοίτησης από κάθε φοιτητή/τρια. Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Από τα τέλη φοίτησης απαλλάσσονται φοιτητές/τριες που δεν ξεπερνούν το ποσοστό του 30% του συνολικού αριθμού όσων εγγράφονται στο ΔΠΜΣ, σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν.4485/2017. Εκτός των υποτροφιών με βάση οικονομικά-εισοδηματικά κριτήρια, παρέχεται μία πλήρης υποτροφία με ακαδημαϊκά κριτήρια (επίδοση στα μαθήματα).
Έναρξη νέου κύκλου σπουδών: Φεβρουάριος 2019. Υποβολή αιτήσεων μέχρι 22/01/2019
Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Περισσότερες πληροφορίες
Γραμματεία ΔΠΜΣ (κτίριο Η’ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ισόγειο)
Διεύθυνση: Εγνατία 156, Τ.Θ. 1591, T.K. 546 36, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 891514
Fax: 2310 891563
Ε-mail: Click to show
Website: http://mis.uom.gr
Blog: http://misuom.blogspot.gr
Facebook: http://www.facebook.com/misuom
Twitter: @mis_uom