Λέξεις κλειδιά
Τύπος προγράμματος
Προπτυχιακά
Μεταπτυχιακά
Σεμινάρια
Υποτροφίες
Επιπλέον χαρακτηριστικά
Δωρεάν
e-learning
Επιδοτούμενο
Με υποτροφία
Κατηγορία προγράμματος
Πόλη
<

Σήμερα

>

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
Thursday, 17-05-2018

Ενεργειακές και Περιβαλλοντικές Επενδύσεις

Τα πεδία της ενέργειας και του περιβάλλοντος αποτελούν τους πλέον δυναμικούς τομείς, με εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα πεδία αυτά είναι σύνθετα και έχουν ανάγκη από στελέχη με ευρύ προσανατολισμό και σύνθεση γνώσης και εμπειρίας, τόσο σε θέματα ενεργειακών και περιβαλλοντικών τεχνολογιών, όσο και σε καίριους άλλους τομείς, όπως η οικονομία, η επιχειρηματικότητα και η νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται ο όγδοος κύκλος του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Ενεργειακές και Περιβαλλοντικές Επενδύσεις» από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην Τ.Ε.Ι. Πειραιά).

Η καινοτομικότητα και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Π.Μ.Σ. είναι ότι εκτείνεται ταυτόχρονα και στους τρεις άξονες που συνθέτουν την ολοκληρωμένη γνώση στην ενέργεια, το περιβάλλον, καθώς επίσης και τις σύγχρονες παραγωγικές και βιομηχανικές επενδύσεις:

  • την τεχνολογία,
  • την τεχνικοοικονομική ανάλυση και αξιολόγηση και
  • τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Επιπλέον, βασικό στοιχείο του Π.Μ.Σ. είναι η συνεχής αλληλεπίδραση με επιχειρήσεις, καθώς επίσης και η ένταξη στο πρόγραμμα της παρακολούθησης εκ μέρους των φοιτητών του, εξειδικευμένων σεμιναρίων προηγμένης τεχνογνωσίας. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Π.Μ.Σ., οι φοιτητές του είχαν τη δυνατότητα συνεργασίας με τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις και παρακολούθησης πάνω από 15 σεμιναρίων προηγμένης τεχνογνωσίας σε θέματα αιχμής στην ενέργεια, το περιβάλλον και τη βιομηχανία.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του Π.Μ.Σ. οδηγεί στην απονομή του μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο: «Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Ενεργειακές και Περιβαλλοντικές Επενδύσεις» από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Το προσωπικό του προγράμματος και η ερευνητική του δραστηριότητα

Το εκπαιδευτικό προσωπικό του προγράμματος συγκροτείται από έμπειρους και καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες με ειδίκευση και σημαντική εμπειρία σε όλους τους τομείς του προγράμματος.

Ο διευθυντής του προγράμματος, καθηγητής Ιωάννης Κ. Καλδέλλης, δρ. μηχανολόγος μηχανικός Ε.Μ.Π. και πτυχιούχος οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, διευθύνει από το 1991 το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος. Από το 2015 είναι διευθυντής του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Πειραιά και Νήσων. Έχει υπερτριακονταετή εμπειρία σε θέματα ενέργειας και ανήκει στην εκδοτική ομάδα του διεθνούς περιοδικού «Renewable Energy Journal». Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και 400 άρθρα σε επιστημονικά συνέδρια. Το έργο του έχει καταξιωθεί με περισσότερες από 3.000 ετεροαναφορές (h=32). Είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής και κριτής πολλών διεθνών περιοδικών, συγγραφέας 6 βιβλίων σχετικών με την ενέργεια και το περιβάλλον, καθώς επίσης και εκδότης 2 βιβλίων για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Έχει εκτεταμένη ερευνητική εμπειρία, ως επιστημονικός υπεύθυνος ή συμμετέχοντας σε μεγάλο αριθμό διεθνών και εθνικών προγραμμάτων.

Η διευθύντρια του προγράμματος, καθηγήτρια Αιμιλία Μ. Κονδύλη, διπλωματούχος χημικός μηχανικός Α.Π.Θ., με MSc και διδακτορικό από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Μ. Βρετανία) έχει ως πεδία εξειδίκευσης την ανάπτυξη μεθόδων και εφαρμογή εργαλείων αριστοποίησης σε προβλήματα ενεργειακά, περιβαλλοντικά, οργάνωσης και προγραμματισμού παραγωγής. Έχει σημαντική βιομηχανική και μελετητική επαγγελματική εμπειρία. Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα ως υπεύθυνη ή/και μέλος της ερευνητικής ομάδας. Επίσης, έχει σημαντικό ερευνητικό ακαδημαϊκό έργο με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια με πολύ μεγάλη αναγνώριση (citations), καθώς επίσης και συγγραφικό έργο, συμμετέχοντας σε διεθνείς εκδόσεις.

Παράλληλα, το προσωπικό του προγράμματος, ανάμεσα σε πολλά έργα που υλοποιεί (www.sealab.gr), με την υποστήριξη των βιομηχανικών φορέων (Schletter, Eurosol, Elfon, EnerSys και Καυκάς Α.Ε.) ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναπτύξει και να κατασκευάσει τον πρώτο αμιγώς δημόσιο αυτόνομο ηλιακό σταθμό φόρτισης στη χώρα, με ονομασία «Carport», με δυνατότητα καταγραφής όλων των ενεργειακών δεδομένων, υποστηρίζοντας την ελληνική προσπάθεια για εξέλιξη και ενίσχυση των υποδομών στον χώρο της ηλεκτροκίνησης. Επιπλέον, έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί πειραματικά μονάδα αφαλάτωσης με χρήση Α.Π.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «Αριστεία ΙΙ». Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρχιμήδης ΙΙΙ», υλοποίησε μελέτη-εγκατάσταση μονάδας παραγωγής υδρογόνου από Α.Π.Ε., ενώ πρόσφατα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 ηγείται επιστημονικής ομάδας 13 φορέων στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «TILOS-Technology Innovation for the Local Scale, Optimum Integration of Battery Energy Storage» (www.tiloshorizon.eu) για την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση του νησιού της Τήλου, εξασφαλίζοντας συνολική χρηματοδότηση 15 εκ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2017, το έργο περνά στην πιο σημαντική φάση του, καθώς θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μεσαίας ισχύος ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκού πάρκου, ενώ με την έλευση και των συσσωρευτών (μπαταριών), το ολοκληρωμένο πλέον σύστημα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Να υπογραμμιστεί ότι πρόκειται για τον πρώτο υβριδικό σταθμό μεγάλου μεγέθους με συμμετοχή συσσωρευτών στην Ελλάδα.

Τέλος, το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ενεργειακές και Περιβαλλοντικές Επενδύσεις» έχει οδηγήσει -μέσω των διπλωματικών εργασιών των διακριθέντων φοιτητών του- σε δημοσίευση σημαντικού αριθμού επιστημονικών-ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το Π.Μ.Σ. «Ενεργειακές και Περιβαλλοντικές Επενδύσεις» είναι σχεδιασμένο με τον πλέον καινοτομικό τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των τεχνικών/τεχνολογικών, οικονομικών, νομικών και επιχειρηματικών γενικότερα θεμάτων που αντιμετωπίζονται στα δυναμικά και ολοένα εξελισσόμενα πεδία της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της βιομηχανικής παραγωγής. Προετοιμάζει τους αποφοίτους του, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε επίπεδο εφαρμογής για να ανταποκριθούν σε αυτές τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και επιπλέον αυτών, να δημιουργήσουν οι ίδιοι τις επαγγελματικές τους ευκαιρίες και προοπτικές μέσα από την ανάδειξη, κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού, των σημαντικών αυτών πεδίων και δυνατοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνεται σε:

  • Αποφοίτους Α.Ε.Ι. πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης της Ελλάδας και αντιστοίχων ιδρυμάτων του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν επιστημονική/επαγγελματική εξειδίκευση σε θέματα ενεργειακών και περιβαλλοντικών επενδύσεων και τεχνογνωσία στις αντίστοιχες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
  • Εργαζομένους-στελέχη της αγοράς που θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και τις επαγγελματικές τους προοπτικές.

Η φοίτηση

Το Π.Μ.Σ. είναι μερικής φοίτησης (part-time), με τυπική διάρκεια φοίτησης τα δύο έτη, ενώ οι διαλέξεις των μαθημάτων πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πανεπιστημιούπολη 2), Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί. Η φοίτηση περιλαμβάνει παρακολούθηση μαθημάτων και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Υποτροφίες-Δίδακτρα

Στο πλαίσιο της διαρκούς επαφής και συνεργασίας του Π.Μ.Σ. με επιχειρήσεις προς όφελος των φοιτητών και του προγράμματος, γίνονται συνεχείς προσπάθειες εξεύρεσης οικονομικής υποστήριξης, ώστε οι άριστες επιδόσεις των φοιτητών μας να επιβραβεύονται με διακρίσεις και υποτροφίες.

Επιπλέον, οι φοιτητές του προγράμματος βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με το προσωπικό των εργαστηρίων ενέργειας και περιβάλλοντος του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών, αντλώντας επιπλέον γνώσεις και συμμετέχοντας στον μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων που εκπονούνται.

Εγγραφή στο πρόγραμμα-Δικαιολογητικά

Η εγγραφή γίνεται μετά από τη θετική αξιολόγηση της αίτησης συμμετοχής, τη διασφάλιση της τήρησης των απαραίτητων προϋποθέσεων και την προσωπική συνέντευξη του υποψηφίου.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής είναι:

  • Αίτηση συμμετοχής
  • Αντίγραφο πτυχίου/διπλώματος
  • Αντίγραφο άλλου μεταπτυχιακού τίτλου (εάν υπάρχει)
  • Αποδεικτικό αγγλικής γλώσσας
  • Βιογραφικό σημείωμα
  • Δύο (2) συστατικές επιστολές
  • Βεβαιώσεις και αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας (εάν υπάρχουν)
  • Αντίγραφο πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας
  • Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες

Πληροφορίες

Λεπτομερείς πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: mbaenergy.gr.

Τηλεφωνική επικοινωνία: 210 5381493, 210 5381020, φαξ: 210 5381493, 210 5381467 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 με 17:00 και Σάββατο, 9:00 με 14:00).

Ε-mail: Click to show, Click to show

Υπεύθυνοι προγράμματος: Δρ Ι.Κ. Καλδέλλης, δρ Αιμ. Μ. Κονδύλη

Copyright ©2015-2020 skywalker.gr | Developed with RORM 2 Framework